Konference Integrace zemědělství, průmyslu, služeb a samosprávy v Praze 23.1.2019

22. 12. 2018

Nadace ZET ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou, Univerzitou Tomáše Bati, Agrární komorou ČR, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze, Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů a za podpory společnosti AGROTEC Group.

pořádá konferenci

INTEGRACE ZEMĚDĚLSTVÍ, PRŮMYSLU, SLUŽEB A SAMOSPRÁVY

(K obnově a rozvoji českého hospodářství)

VE STŘEDU 23. LEDNA 2019

v Konferenčním a informačním středisku ČZU, Kamýcká 129, Praha 6 – Suchdol.

V dnešní nejisté době je třeba přehodnotit tradiční přístupy v průmyslu, zemědělství i službách, ve smyslu jejich vzájemného doplňování, sdílení podnikatelské spolupráce a synergického posílení tvorby nových produktů i služeb s maximální přidanou hodnotou. Vstupujeme do éry propojování věcí a spolupráce lidí. Rychlost změny se stala novou kvalitou. Akcelerace změny nezvratně mění podmínky produkce potravin, výroby věcí, poskytování služeb, vzdělávání a uplatnění se ve společnosti. Vznikají otevřené sítě spolupráce přesahující hranice národů, podniků i tradičního myšlení. Cílem je maximální přidaná hodnota, dosažitelná pouze integrací produktivních prostředí pro lokální uplatnění po celém světě. Globalizace selhala nepřizpůsobivostí a hierarchickou byrokracií, jakož i sklerotizací podnikových dinosaurů.

Řešení takto systémově pojaté škály výzev nelze úspěšně adresovat sektor po sektoru, podnik po podniku, ministerstvo po ministerstvu nebo dokonce strany po straně. Klíčem je spolupráce a týmové nasazení všech sektorů, ne bezkrevné a pasivní vyjadřování „solidarity“. Potřebujeme spolupráci, a často i integraci, zemědělství, průmyslu, služeb, a institucí vzdělávání, samosprávy, podnikatelství, jakož i regionální a místní iniciativy ve formaci vyrovnaných, spolupracujících a sdílejících komunit a společností.

Zmíněné problémy představují nové výzvy a potřeby přehodnotit tradiční přístupy v průmyslu i zemědělství – ve smyslu jejich vzájemného doplňování, podnikatelské spolupráce a synergického posílení tvorby nových produktů a služeb s maximální přidanou hodnotou.

Myšlenka propojení a synergie zemědělských a průmyslových činností v produkci potravin je funkcí nových technologií, znalostí a přístupů, právě v průsečíku obou tradičních sektorů. Vyšší přidanou hodnotu, nové produkty a služby, kvalitní uspokojování potravinových potřeb lokálních a regionálních zákazníků i spotřebitelů, jakož i zlepšení kvality exportních činností, lze realizovat právě v oblasti synergie, spolupráce a znalostního obohacování doplňujících se oborů zemědělství a průmyslu.

Uvítáme, když se k nám přidáte a budeme společně hledat cesty k řešení uvedených problémů.

Prof. Milan Zelený, Nadace ZET, Prof. Petr Sklenička, ČZU v Praze

Program ke stažení: Konference_Suchdol_2019_FINAL

Přihlášení ZDE.